Tarinaniskennän SM-kilpailu 2023

Vaikka yhdistyksen toiminta on lakannut, tarinaniskentäkilpailuja on pidetty senkin jälkeen.

Lauantaina 5.8. Frosteruksen koululla, Kärsämäellä järjestettiin kahdennenkymmenennen kerran Tarinaniskennän SM-kilpailu. Kilpailussa esitettiin enintään seitsemän minuutin mittainen omakohtainen tarina perinteisellä kerrontatavalla.

Eri puolilla Suomea ja myös Ruotsissa pidetyistä aluemestaruuskilpailuista finaaliin saapuivat

Irma Hannula (Ylivieska), Seija Satokangas (Ruotsi), Pekka Berg (Rovaniemi), Esko Nuorala (Alavieska), Tuula Lappalainen (Joensuu), Esko Fält (Rovaniemi), Ulla Häivälä (Ylivieska), Matti J. Pesonen (Joensuu), Outi Levä (Kärsämäki) ja Matti Krapu (Alavieska)

Kilpailuraatiin oli kutsuttu:

Tuomariston puheenjohtajaksi Pentti Stranius. Stranius on kirjailija ja tutkija Joensuusta, FL, käyttää historioitsijana haastattelumetodia ja elämäntarinoita, työskennellyt mm. Suomen elokuva-arkistossa ja Karjalan tutkimuslaitoksella

Eero Suvilehto on kirjailija ja aforistikko Oulusta, FT, puheopettaja, opettanut kirjallisuusaiheita monessa yliopistossa, mm. Oulussa, Bulgariassa, Islannissa, Itävallassa

Aune Aho on perinteisen tarinankerronnan mestari, asuu Ruotsissa, voittanut kolme SM-mestaruutta Kärsämäen kisoissa 2000-luvun alkupuolella. Aune Ahosta on sanottu, että hänellä on ”taito kertoa Suuri tarina, Pienin elkein ”

Raadin sihteerinä toimi Sirkka Seppälä, kirjastotoimen ammattilainen Kärsämäeltä. Sirkka ehti olla pitkään Elämäntarina yhdistyksen toiminnassa.

Palkitut tarinat

I palkinto: Tarinaniskennän Suomen mestari 2023

Matti Krapu, Alavieska. Voittajatarina ”Sianhännänvejätin”

Tuomariston mielestä “Sianhännänvejätin” kuuluu kansanperinnettä oivallisesti kunnioittaviin tarinoihin, jonka kertoja esitti eläväisen eleettömästi mutta vakuuttavasti. Mukana olivat kaikki hyvän tarinankerronnan peruselementit, aihe ja rakenne, loppunousua myöten. Teema raottaa hienosti myös sitä, miten pieniä lapsia suojeltiin ennen muinoin “jekuuttamalla” pois lahtimiesten jaloista katsomasta kuinka sikaa teurastetaan…

II palkinto: Esko Fält, Rovaniemi ”Väinönputkea ja koskenkorvaa”

“Väinönputkea ja koskenkorvaa” lähtee liikkeelle kuntosalilta ja sen arjesta, mutta laajenee hienosti kritisoimaan niin pseudotutkimusta kuin liiallista juopotteluakin…

Jaettu III palkinto: Ulla Häivälä, Ylivieska ”Se parempi serkku” ja Pekka Berg ”Kalajutuista ei tarvitse ripittäytyä”

“Se parempi serkku” on psykologisesti tarkka kuvaus pienten lasten leikeistä ja tyttöjen välisestä kateudesta – “Kalajutuista ei tarvitse ripittäytyä” puolestaan hyvin erilainen pohjoisen kalamiesten juttuja kevyesti ironisoiva muistelma…

Yleisön suosikkiMatti Krapu, Alavieska ”Sianhännänvejätin”

Tuomariston yleispalaute kilpailusta

Kävi yllättäen niin, että yleisön suosikiksi äänestettiin Kärsämäellä 2023 niin ikään tuomaristonkin ylistämä “Sianhännänvejätin”. Useimmiten yleisö on ollut kovastikin erimieltä kuin kilpailuraati. SM-taso oli kohtalainen, mutta ehkä vähän tasapaksu. Kielellisesti kaikki tarinat olivat uskottavia ja varmasti omakohtaisia. Silti tuomaristo kaipaili tarinoihin selkeämpää rakennetta, jotta niistä erottuisivat selkeä aihe, alku ja loppu. Pelkkä jutustelu ei riitä. Tuomariston mukaan hyvässä tarinassa on aina jännitettä, yllätyksiä ja kohokohtia. Aiheet olivat kuitenkin erinomaisen monipuolisia, huumoripitoisiakin. Murrettakin oli mukana jonkin verran. Voittajasta raati oli yksimielinen: kaikkia tuomareita miellytti erityisesti Matti Kravun tarinaan liittyvä kansanperinne, joka oli entisaikaan yksi tapa kasvattaa lapsia.

Palkinnot: Tarinaniskennän Suomen mestari 2023 sai 250 euron, toiseksi tullut 200 euron, ja kolmanneksi tulleet 150 euron tunnustuspalkinnon ja kaikki kilpailun finalistit saivat sadan euron kannustuspalkinnon. Yleisön suosikki palkittiin keramiikkaisella Kärsämäki lautapelillä.

Jätä kommentti