Kirjoituskilpailu

Elämäntarinayhdistys ei järjestä kirjoituskilpailua vuonna 2017.

Kotirintaman elämää -kilpailu innosti lähes 100 kirjoittajaa

Suomen Elämäntarinayhdistys käynnisti vuoden 2012 alussa kirjoituskilpailun, jonka aihepiirinä olivat talvi-, jatko- ja Lapin sodan kotirintamamuistot. Kotirintamaa elämää -kilpailuun lähetettiin 108 kirjoitusta 98 kirjoittajalta, joista 70 oli naisia. Kilpailukirjoituksista viisi oli ruotsinkielisiä.

Kirjoittajakunnan ikä vaihteli isovanhemmista lapsenlapsiin. Valtaosa osallistujista oli henkilöitä, jotka ovat eläneet oman lapsuutensa sotavuosina. Nuoremman polven kirjoitukset perustuivat omaisilta kuultuihin muistoihin, haastatteluihin, sotakirjeenvaihtoon tai päiväkirjamerkintöihin.

Raadin – FT Liisa Enwald, FM Harri Turunen ja FM Raimo Visuri – mielestä kilpailun kirjallinen taso oli keskinkertainen. Mukana oli myös monia helmiä. Kirjoitusten sisältöarvo on suuri, tarjoavathan ne omakohtaista tai toisen käden kuvausta ja tietoa kotirintaman elämästä.

Kirjoituksissa välittyy sota-ajan kokeneiden ihmisten elämän koko kirjo. Pääpaino on arkisissa askareissa ja uurastuksessa. Erityisesti korostuu naisten ja äitien rooli monien haasteiden voittajina, todellisina arjen sankareina. Toinen keskeinen aihepiiri muisteloissa liittyi evakkomatkoihin. Ihmisten irtirepäiseminen tutuksi käyneistä kotimaisemista on jättänyt lähtemättömän jäljen.

Kilpailun tulokset julkistettiin perjantaina Kärsämäellä järjestetyn Kotirintaman elämää -seminaarin yhteydessä. Ensimmäisen palkinnon, 500 euroa, sai turkulaisen Eeva Jakosen ”Villen sota”. Siinä sota-ajan dramaattisia tapahtumia tarkastellaan pikkupojan näkökulmasta hienovireisen humoristisesti ja psykologisesti oivaltaen. Kirjoituksessa on myös rakenteellista monitasoisuutta.

Toisen palkinnon, 300 euroa, sai oululaisen Kaisa Kervisen kirjoitus ”Lehmälläkin on tunteet” ja kolmannen palkinnon, 200 euroa, Katariina Kalmari Jyväskylästä kirjoituksellaan ”Kova talvi”.

Lisäksi myönnettiin viisi kunniamainintaa: Jouko Almille Torniosta, Marika Arolle Forssasta, Kosti Hongistolle Sauvosta, Anja Kovaselle Pieksämäeltä ja Liisa Rentolalle Haapavedeltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s