Suomi100 kirjoituskilpailu

Kirjoituskilpailun tulokset

Kilpailun tuomariston muodostivat yhdistyksen puheenjohtaja Keijo Isola sekä kirjailijat Tanja Kaarlela ja Johanna Pyrrö.

 

Ensimmäiselle sijalle ylsi Paavo Niskasaari Tyrnävältä. Voittaja saa palkinnoksi 200 euroa.

Tuomariston kommentteja kirjoituksesta:

  • Teksti on asiapitoista, hyvin mielenkiintoista, ja se valaisee nykyajan ihmisille jo vieraaksi jääneitä elinkeinoja kuten tukinuitto ja tervanpoltto.
  • Tarinassa on elämänmakua, siihen on helppo eläytyä.
  • Kirjoittaja kirjoittaa aistivoimaista tekstiä.

 

Toisen palkinnon sai 15-vuotias Liina Kutja, Lohjalta, kirjoituksellaan Suomi joka silmässä. Koska lasten ja nuorten sarjaan tuli vain yksi kirjoitus, sarjat yhdistetään näin ollen myös toiseksi sijoittunut saa palkinnoksi 200 euroa.

Tuomariston kommentteja kirjoituksesta:

  • hieno asetelma eri-ikäisistä
  •  näkökulmat tulevat hienojakoiseti, turhaa alleviivaamatta esille
  • kypsää pohdintaa
  •  selkeää, elävää kieltä

 

Kolmanneksi sijoittui Marja-Terttu Rainio, Sastamalasta, kirjoituksellaan Itsenäisyyspäivän ikävä. Hänet palkitaan 100 eurolla.

Tuomariston kommentteja:

  •  tiivis, selkeä kirjoitus
  •  tarinan kaari
  •  aito ja elämänmakuinen teksti, josta käy ilmi, kuinka erilaisia asioita Suomi 100- teema voi pitää eri-ikäisille ihmisille sisällään

Paljon onnea palkituille, otamme teihin yhteyttä puhelimitse.

 

Vuoden 2017 kirjoituskilpailu aiheena on  ”KOTIMAANI OMPI SUOMI”

 Millaisia muistoja ja ajatuksia nousee mieleesi Suomen juhliessa 100-vuotista itsenäisyyttään? Kirjoita omasta tai läheisesi näkökulmasta ja keksi tekstillesi osuva otsikko.

Suomen Elämäntarinayhdistys järjestää juhlavuoden teemaan liittyvän kaikille avoimen kirjoituskilpailun 1.9.‒15.11.2017. Kilpailussa on omat sarjat aikuisille ja lapsille.

Tekstin tulee olla aikaisemmin julkaisematonta proosaa. Enimmäispituus saa olla viisi sivua eli noin 5000‒6000 merkkiä välilyönteineen.

Kirjoita nimimerkkisi ja ikäsi kirjekuoren päälle. Kirjoita nimimerkki ja ikä myös tekstisi ensimmäisen sivun oikeaan yläkulmaan. Sulje yhteystietosi: nimesi, osoitteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi, sekä Suomen Elämäntarinayhdistys ry:lle osoitettu julkaisulupa eri kirjekuoreen ja lähetä se tekstisi mukana. Julkaisulupa tarvitaan kirjoituskilpailun parhaiden tekstien julkaisemista varten Elämäntarina-lehdessä. Jos on mahdollista, lähetä sen lisäksi kilpailuteksti sähköpostin liitteenä alla olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Lähetä kirjoituksesi 15.11.2017 mennessä osoitteella:

Suomen Elämäntarinayhdistys ry

Sihteeri Ira Toppinen

Haapajärventie 1

86710 Kärsämäki

ira.toppinen@karsamaki.fi

044 445 6840

 

Kotirintaman elämää -kilpailu innosti lähes 100 kirjoittajaa

Suomen Elämäntarinayhdistys käynnisti vuoden 2012 alussa kirjoituskilpailun, jonka aihepiirinä olivat talvi-, jatko- ja Lapin sodan kotirintamamuistot. Kotirintamaa elämää -kilpailuun lähetettiin 108 kirjoitusta 98 kirjoittajalta, joista 70 oli naisia. Kilpailukirjoituksista viisi oli ruotsinkielisiä.

Kirjoittajakunnan ikä vaihteli isovanhemmista lapsenlapsiin. Valtaosa osallistujista oli henkilöitä, jotka ovat eläneet oman lapsuutensa sotavuosina. Nuoremman polven kirjoitukset perustuivat omaisilta kuultuihin muistoihin, haastatteluihin, sotakirjeenvaihtoon tai päiväkirjamerkintöihin.

Raadin – FT Liisa Enwald, FM Harri Turunen ja FM Raimo Visuri – mielestä kilpailun kirjallinen taso oli keskinkertainen. Mukana oli myös monia helmiä. Kirjoitusten sisältöarvo on suuri, tarjoavathan ne omakohtaista tai toisen käden kuvausta ja tietoa kotirintaman elämästä.

Kirjoituksissa välittyy sota-ajan kokeneiden ihmisten elämän koko kirjo. Pääpaino on arkisissa askareissa ja uurastuksessa. Erityisesti korostuu naisten ja äitien rooli monien haasteiden voittajina, todellisina arjen sankareina. Toinen keskeinen aihepiiri muisteloissa liittyi evakkomatkoihin. Ihmisten irtirepäiseminen tutuksi käyneistä kotimaisemista on jättänyt lähtemättömän jäljen.

Kilpailun tulokset julkistettiin perjantaina Kärsämäellä järjestetyn Kotirintaman elämää -seminaarin yhteydessä. Ensimmäisen palkinnon, 500 euroa, sai turkulaisen Eeva Jakosen ”Villen sota”. Siinä sota-ajan dramaattisia tapahtumia tarkastellaan pikkupojan näkökulmasta hienovireisen humoristisesti ja psykologisesti oivaltaen. Kirjoituksessa on myös rakenteellista monitasoisuutta.

Toisen palkinnon, 300 euroa, sai oululaisen Kaisa Kervisen kirjoitus ”Lehmälläkin on tunteet” ja kolmannen palkinnon, 200 euroa, Katariina Kalmari Jyväskylästä kirjoituksellaan ”Kova talvi”.

Lisäksi myönnettiin viisi kunniamainintaa: Jouko Almille Torniosta, Marika Arolle Forssasta, Kosti Hongistolle Sauvosta, Anja Kovaselle Pieksämäeltä ja Liisa Rentolalle Haapavedeltä.

Jätä kommentti