TARINANISKENNÄN SM-KILPAILU 2017

Kärsämäen XVII Elämäntarinafestivaalilla kisattiin lauantaina 15.7. kuudennentoista kerran Tarinaniskennän Suomen mestaruudesta. Kilpailussa esitettiin enintään seitsemän minuutin mittainen omakohtainen tarina perinteisellä kerrontatavalla ilman rooliasuja tai muuta rekvisiittaa.

Eri puolilla Suomea ja myös Ruotsissa pidetyissä aluemestaruuskilpailuissa oli finaaliin valittu Sirkka Huhtahaara (Jyväskylä), Esa Konola (Oulu), Aulis Kytömäki (Eskilstuna, Ruotsi), Sanni Liiti (Tornio), Pekka Kuosmanen (Sauvo), Heli Moilanen (Paltamo), Sirkka Saaristo (Vihanti), Leena Tiensuu (Sastamala), Tiina Varpiola (Lehmo) ja Esko Vepsä (Helsinki).

 

Kilpailuraatiin kuuluivat kotiseutuneuvos Kari Krapu (raadin puheenjohtaja), Venäjän-tutkija Pentti Stranius, teatteriohjaaja Ritva Ikola ja Elämäntarinayhdistyksen puheenjohtaja Keijo Isola. Raadin sihteerinä toimi Aino Jussila.

 

I palkinto ja Tarinaniskennän Suomen mestari 2017:

Esko Vepsä, ”Mummoni tarina”

Perustelu: Kertoja osasi taitavasti luoda mummosta elävän hahmon kuulijoiden silmien eteen. Tarina kerrottiin lapsen näkökulmasta ja siinä tuli hyvin esiin aikuisten katsantokanta. Mummo oli värikäs persoona, jolla oli suuri sydän.

 

II palkinto: Aulis Kytömäki, ”Meiltä palaa sauna”

Perustelu: Tarinassa oli paras draaman kaari ja yllätyksellisyys säilyi aivan kertomuksen loppuun asti. Kertoja uskalsi käyttää huumoria ja jakoi rohkeasti nolotkin tapahtumat yleisön kanssa.

III palkinto: Tiina Varpiola, ”Kissojen yö”

Perustelu: Sujuvaa kerrontaa ja hyvin rakennettu tarina.

 

Yleisön suosikki: Aulis Kytömäki, ”Meiltä palaa sauna”

 

KILPAILURAADIN LAUSUNTO

Yleispalaute kilpailusta:

Kilpailu oli tasainen, kaikki 10 esitystä olivat viihdyttäviä, perinteisiä ja varman päälle pelattuja. Tarinoissa voisi kuitenkin irrotella enemmän. Tarinat olisivat voineet olla enemmän tunteisiin vetoavia, yleisöä ei saatu kyynelehtimään tai nauramaan vedet silmissä. Kaikki tarinoitsijat olivat hyvin valmistautuneita ja tarinat kerrottiin sujuvasti ja mukana oli erikoisiakin aiheita. Jälleen tänä vuonna finaali osoitti tarinankerronnan SM-kisojen merkityksen ja tärkeyden. Tarinoissa tuli hienosti esiin ajankuva ja lähihistoria.

 

Palkinnot: Kaikki kilpailijat saivat 100 euron kannustuspalkinnon. Tarinaniskennän Suomen mestari 2017 sai lisäksi 500 euron, toiseksi tullut 300 euron ja kolmanneksi tullut 200 euron tunnustuspalkinnon. Yleisön suosikki palkittiin kärsämäkisen kuvataiteilijan Juho Yli-Posson tekemällä reliefillä. Kaikki palkitut saivat kalligrafi Leila Päivärinnan tekemän kunniakirjan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s