Elämänmalja Taija Tuomiselle

 

Elämäntarinayhdistyksen hallitus päätti tänä vuonna luovuttaa Elämänmaljan kirjailija, kirjoittamisen opettaja Taija Tuomiselle.

Taija Tuominen on opiskellut Tampereen yliopistossa kotimaista kirjallisuutta sekä Oriveden opistossa luovaa kirjoittamista. Hänet on palkittu kahdesti J.H.Erkon  novellikilpailussa: vuonna 1990 hän sai kolmannen palkinnon ja vuonna 1992  voitti koko kilpailun. Tuomisen läpimurtoteos oli hänen esikoisromaaninsa Tiikerihai (2000), joka perustui kirjailijan omiin lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin.

Vuosina 1997–2002 Tuominen toimi Hämeen taidetoimikunnan kirjallisuuden läänintaiteilijana. Hän on ollut myös Hämeen taidetoimikunnan jäsenenä ja pääsihteerinä sekä Lukukeskuksen vt. toiminnanjohtajana. Nykyisin Taija Tuominen toimii Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston asiamiehenä.

Taija Tuominen opettaa kirjoittamista mm. Hämeen kesäyliopistossa, Turun ja Kuopion kesäyliopistoissa, Oriveden Opistossa, Päätalo-instituutissa, Kansalaisfoorumissa ja Ruotsissa ruotsinsuomalaisille. Hän on opettanut luovaa kirjoittamista myös useilla lasten ja nuorten kirjoittajaleireillä ja vetänyt viimeiset kymmenen vuotta Pentinkulman Päivien esikoiskirjailijaseminaareja. Hänen kynästään on syntynyt myös kirjoittamisen oppikirjoja. Luovan kirjoittamisen opetuksesta ja työstään kirjallisuuden eteen Taija Tuominen palkittiin vuonna 2011 Kirjailijayhdistysten Suunta-palkinnolla ja Hämeen taidepalkinnolla. Vuonna 2012 hänet valittiin vuoden kesäyliopisto-opettajaksi.

Tuominen luennoi useissa yhteyksissä kirjoittamisen ja lukemisen merkityksestä, ja pääpainopiste hänen opetuksessaan on elämäkerrallisessa kirjoittamisessa. Hän on vetänyt monia elämäkerrallisia kursseja ja ohjannut omaelämäkerrallisia kirjoittajia. Suomen Elämäntarinayhdistyksen toiminnassa hän on ollut mukana jo toistakymmentä vuotta ja vetänyt yhdistyksen kirjoittajakursseja sekä toiminut Elämäntarinafestivaalien taiteellisena johtajana. Suomalainen Naisliitto luovutti Taija Tuomiselle vuonna 2016 Hilja Vilkemaan stipendin hänen elämäkerrallisen kirjoittamisen eteen tekemästään työstä.

Näillä perusteilla Elämäntarinayhdistys luovuttaa Taija Tuomiselle vuoden 2017 Elämänmaljan. Sen on muotoillut taiteilija Antti Ylönen, ja tunnustukseen kuuluva kunniakirja on kalligrafi Leila Päivärinnan käsialaa.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s