Kari Väisäsestä Tarinaniskennän Suomen mestari ja yleisön suosikki!

Tarinaniskennän vuoden 2015 SM-kilpailun voittaja on valittu

Tarinaniskennän Suomen mestari 2015 on Kari Väisänen. (Kuva Olavi Alatalo)

Kärsämäen XV Elämäntarinafestivaalilla järjestettiin lauantaina 18.7. Frosteruksen koululla neljännentoista kerran Tarinaniskennän SM-kilpailu. Kilpailussa esitettiin enintään seitsemän minuutin mittainen omakohtainen tarina perinteisellä kerrontatavalla ilman rooliasuja tai muuta rekvisiittaa.

Eri puolilla Suomea ja myös Ruotsissa pidetyissä aluemestaruuskilpailuissa oli finaaliin valittu Kimmo Hannula (Petäjävesi), Kerttu Jokela (Tukholma, Ruotsi), Kyösti Kelhä (Vaasa), Raimo Keränen (Rovaniemi), Marjatta Leino (Turku), Raija Lummi (Tornio), Seija Mustaneva (Kajaani), Pekka Peräaho (Nivala), Esko Vepsä (Helsinki) ja Kari Väisänen (Joensuu).

kymppi

Aluekilpailujen voittajat Tarinaniskennän SM-kisojen finaalissa. (Kuva: Olavi Alatalo)

Kilpailuraatiin kuuluivat Tarinaniskennän Suomen mestari 2009, teatteriohjaaja, näyttelijä Kari Krapu (raadin puheenjohtaja), Tarinaniskennän Suomen mestari 2002, 2003 ja 2007 Aune Aho, kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja Taija Tuominen sekä FL, Venäjän tutkija Pentti Stranius. Raadin sihteerinä toimi Jemina Kuisma.

 

KILPAILUN TULOKSET

Tarinaniskentä 2015

Vasemmalta oikealle: Kilpailun kakkoseksi tuli Pekka Peräaho Nivalasta. Kilpailun voittaja Kari Väisänen Joensuusta oli myös yleisön suosikki. Kilpailun kolmannelle sijalle valittiin Esko Vepsä Helsingistä. (Kuva: Olavi Alatalo)

I palkinto: Tarinaniskennän Suomen mestari 2015 Kari Väisänen (Kadonnut koti)
Perustelu: Uskalsi käyttää huumoria ja heittää rohkeasti oman elämänsä nolotkin asiat estradille. Taitava itseironia, herkullinen aihe. Kertoja osasi taitavasti rytmittää kohokohtia ja rakentaa käänteitä. Huippukohdat naurattivat meitä kaikkia.

II palkinto: Pekka Peräaho (Muistoja omasta elämästä)
Perustelu: Koskettava ja hyvin henkilökohtainen tarina, jossa oli symboliikkaa ja tragiikkaa. Taskukello kuljetti ja sitoi tarinaa taitavasti. Liikutti myös yleisöä. Tarinassa näkyy hyvin sukupolvien ketju ja sen siirtyminen, vahva side. Kertoja eläytyi syvästi. Myös vakavasta aiheesta saa hyvän tarinan.

III palkinto: Esko Vepsä (Matkalla Puolaan)
Perustelu: Mielenkiintoinen ja erikoinen aihe. Matkanteon jännite ja persoonallinen esitystapa. Ajankuva tuli hyvin esille. Herätti varmasti myös kuulijoissa muistoja. Tarinaan pystyy samaistumaan jokainen itäblokin maissa matkustellut.

Yleisön suosikki: Kari Väisänen

yleiso

Tarinaniskennän SM-kisoihin saapui paljon tarinankerronnan ystäviä. (Kuva: Olavi Alatalo)

KILPAILURAADIN LAUSUNTO

Yleispalaute kilpailusta: Kilpailu oli tasainen. Tarinat olivat yleisöä viihdyttäviä, perinteisiä ja varman päälle pelattuja. Tarinoissa voisi kuitenkin heittäytyä enemmän ja irrotella. Hyvä tarina on kuin striptease, pidetään jännite yllä. Hyvässä tarinassa tulisi olla alku, käänne ja loppu, eikä se koostu monesta erillisestä episodista. Osa tarinoista oli hyvin tunteisiin vetoavia, toiset taas naurattivat vedet silmiin. Kaikki tarinoitsijat olivat hyvin valmistautuneita ja tarinat kerrottiin pääasiassa sujuvasti ja mukana oli erikoisiakin aiheita. Jälleen tänä vuonna finaali osoitti tarinankerronnan SM-kisojen merkityksen ja tärkeyden. Tarinoissa tuli tänä vuonna hienosti esiin ajankuva ja lähihistoria.

Palkinnot: Kaikki kilpailun finalistit saivat sadan euron kannustuspalkinnon. Tarinaniskennän Suomen mestari 2015 sai lisäksi 500 euron, toiseksi tullut 300 euron, ja kolmanneksi tullut 200 euron palkinnon. Yleisön suosikki palkittiin kärsämäkisen kuvataiteilijan Juho Yli-Posson tekemällä reliefillä. Kaikki palkitut saivat kalligrafi Leila Päivärinnan tekemän kunniakirjan.

Lisätietoja:
Suomen Elämäntarinayhdistyksen puheenjohtaja ja kilpailuraadin puheenjohtaja:
Kari Krapu, p. 040-770 3826, puheenjohtaja@elamantarina.fi

Festivaalisihteeri:
Jaana Salo p. 044-313 5555

http://www.elamantarina.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s