Elämänmalja Helena Alhosaarelle

elamanmalja

Suomen Elämäntarinayhdistyksen puheenjohtaja Kari Krapu ja festivaalisihteeri Jaana Salo luovuttivat Elämänmaljan Helena Alhosaarelle tänään Elämäntarinafestivaalin seminaarissa. (Kuva Daria Toriello)

VUODEN 2015 ELÄMÄNMALJA HELENA ALHOSAARELLE

Suomen Elämäntarinayhdistys luovuttaa vuosittain Elämänmaljan elämäntarinallisesti tai elämäkerrallisesti ansioituneelle yhteisölle tai yksityishenkilölle.

Elämänmaljan ovat aikaisemmin saaneet:

• professori J. P. Roos
• Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkiston johtaja Anna Kuismin
• professori emerita Katarina Eskola
• Ite-taiteen monitoimimies, kuvataiteilija Erkki Pirtola
• Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko, kirjailija Suvi Ahola
• Oulun yliopiston kasvatustieteen professori Leena Syrjälä
• filosofian tohtori Mirjaliisa Lukkarinen Kvist
• tarinankertoja Aune Aho
• Pentti Haanpään seura
• näyttelijä, ohjaaja, tarinankertoja Kari Krapu
• historiantutkija ja tietokirjailija FM Harri Turunen.

Elämäntarinayhdistyksen hallitus päätti tänä vuonna luovuttaa Elämänmaljan kouluneuvos Helena Alhosaarelle.

Paljasjalkaisen kärsämäkisen Helena Alhosaaren elämäntarina on kuljettanut hänet muun muassa Ylivieskan, Jyväskylän ja Rovaniemen kautta takaisin synnyinseutunsa kehittäjäksi.

Helena Alhosaari valmistui kielten opettajaksi Jyväskylän yliopistosta. Hän teki pääuransa Lapin lääninhallituksessa, jossa hän toimi suunnittelijana, koulutoimentarkastajana ja sivistysosaston päällikkönä. Hän sai vuonna 2010 kouluneuvoksen arvonimen ansiokkaasta työstään koulutuksen kehittäjänä.

Elämäntarina-akatemian ja Suomen Elämäntarinayhdistyksen perustaja Anja Vähäaho pyysi entisen luokkatoverinsa Helena Alhosaaren mukaan Suomen Elämäntarinayhdistyksen hallitukseen vuonna 2010. Alhosaari oli ollut mukana Elämäntarinayhdistyksen toiminnassa alusta saakka. Anjan elämän päättyessä yllättäen, Helena Alhosaaren vastuu yhdistyksessä kasvoi.

Suomen Elämäntarinayhdistyksen kehittäminen on ollut Helena Alhosaarelle sydämen asia. Ilman hänen panostustaan sekä vapaa-aikansa ja taitojensa luovuttamista yhdistyksen toiminnan kehittämiseen, yhdistyksen olisi ollut lähes mahdotonta toipua suuresta murroksesta.

Helena Alhosaari on edistänyt Kärsämäen kulttuuriyhdistysten yhteistyön kehittymistä uudelle tasolle. Hän on ollut mukana kulttuuriyhdistysten yhteisen Kattilakosken kulttuuriosuuskunnan perustamisessa ja toiminnan kehittämisessä. Osuuskunta osti Kärsämäeltä vanhan pappilan, josta on muodostunut koti myös Suomen Elämäntarinayhdistykselle. Pappilassa on käynnistynyt taiteilijaresidenssi, jonka teemoihin kuuluu myös kirjallisuus. Pappilasta on vähitellen muodostumassa tarinakeskus, jonne kootaan elämäntarinaan, historiaan ja sukututkimukseen liittyvää aineistoa. Yhteistyössä osuuskunnan ja hakkeiden kanssa paikkakunnan kulttuurielämä on saanut uutta virtaa, kansainvälistynyt ja kulttuuritoimintaan on saatu aktivoitua myös lapsia ja nuoria aikaisempaa enemmän. Helena Alhosaaren erityisosaamisesta on ollut hyötyä myös koulujen kanssa tehtävän yhteistyön kehittämisessä sekä rahoituksen hankkimisessa hankkeisiin, joilla on edistetty Suomen Elämäntarinayhdistyksen tavoitteiden etenemistä.

Helena Alhosaari täytti Anja Vähäahon jättämät suuret saappaat omalla persoonallisella tavallaan ja luotsasi emonsa menettänyttä yhdistystä eteenpäin periksiantamattomalla ja innostavalla otteella. Suuresta murroksesta ja haasteesta selvitäkseen, hän on innostanut lukuisia uusia ihmisiä mukaan yhdistyksen toimintaan. Helena Alhosaari on käyttänyt pyyteettömästi työuransa aikana kertynyttä kokemusta, taitoja ja yhteistyöverkostoja Suomen Elämäntarinayhdistyksen hyväksi.

Näillä perusteilla Elämäntarinayhdistys luovuttaa Helena Alhosaarelle vuoden 2015 Elämänmaljan. Sen on muotoillut kärsämäkinen taiteilija Leila Konola-Hyvönen, ja tunnustukseen kuuluva kunniakirja on kalligrafi Leila Päivärinnan käsialaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s